fredag 30 oktober 2009

Laxpudding och ananaspaj

Steg upp tidigt och tog en promenad (utan stavar) med ljudbok i öronen innan det var dags för frukost och tidningsläsning. Klockan 10 hade jag bokat möte på banken med anledning av lån till omläggningen av hustaket. Träffade Lis-Britt, som vanligt alltid lika trevlig att prata med och efter 50 minuters prat om både ekonomi och privatliv gick jag därifrån med ett positivt besked, vi får låna 123.000 kr till taket. Åh, så skönt.
Ringde byggfirman när jag kom hem och Peter (killen som chefar där) återkommer på måndag, men trodde att det nog skulle dröja en månad innan de kommer igång med arbetet. Skönt bara det blir gjort innan vintern, vill ju inte ha smältande snö liggande på ett läckande tak!!

På vägen hem köpte jag eldningsbriketter hos Lantmännen i byn, vi bor ju "primitivt" i ett hus från 1904 och får elda för varmvatten.

Chattade lite med yngste sonen i Göteborg och vi kom båda fram till att vi ville testa receptet på ananaspajen, alltså det som jag fick av f d svägerskan i tisdags och sedan skulle vi jämföra resultatet och betygssätta den. Den är jätteenkel och snabb att göra och ingredienserna är billiga. Bra också att den går att frysa eftersom B och jag inte äter en hel, eller ens en halv, sådan tillsammans. Är ju också bra att ha i frysen om det kommer oväntade gäster. Jag delar med mig av receptet här:

Ananaspaj
4 dl mjöl
2 hg smör/margarin
1,5 dl socker
1,5 tsk bakpulver
Blanda ihop (jag använde händerna) och klä en pajform (jag kavlade inte, bara tryckte ut den), ordinär storlek, ca 28 cm.
1 stor burk (ca 400 gr) krossad ananas, mycket väl avrunnen
1 ägg
0,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 dl creme fraiche
Blandas ihop och läggs i pajskalet
Gräddas i 175° i cirka 30-35 minuter.
Servera med vaniljvisp, vispgrädde eller glass.

Jag, som inte ens är speciellt förtjust i godis och sötsaker, måste erkänna att den här pajen är kanongod och inte alls jättesöt. Passar både som dessert och till en kopp te eller kaffe. Kan verkligen rekommenderas!!
Eftersom jag hade rätt gott om kokt potatis i kylen och både gravad och rökt lax, gjorde jag en laxpudding som vi åt med skirat smör och riven pepparrot. Mums, mums, I like!!

Idag har jag tillryggalagt: 12.113 steg. Det är i alla fall lite mer än mina planerade 10.000 ;-)