måndag 26 september 2016

Hösten är här...

... och mörkret lägrar sig allt tidigare om dagarna/kvällarna. Detta är inte min årstid även om jag kan njuta av naturens vackra färger och den krispiga luften de dagar vi har sol. Annars är det mest kyligt, både ute och inne och snart kommer nog gråvädret också. Jag försöker ta vara på varenda solstråle och sitter gärna ute och läser, men luften är mycket svalare så jag sveper om mig en filt.

                           

Jag är nu återställd från förra veckans förkylning, närapå i alla fall, och det har således varit "lugna gatan" för min del. Inga promenader eller annan aktivitet, mest läsning har det blivit. Läste ut "Livet efter dig" och min första bekantskap med Anna Janssons Maria Wern i boken " Alla ser dig". Nu har jag laddat ner Jojo Moyes efterföljare "Arvet efter dig" som jag skall läsa härnäst. Jag gillade båda böckerna och kan tänka på läsa flera av båda författarna framöver. Perfekt att ladda ner lite böcker till paddan inför de kommande semesterresorna.

Höstmörkret ja, jag gör allt för att "jaga bort" det och är en storkonsument av levande ljus, men man måste ju även ha elektrisk belysning tänd och det kostar dyra pengar. Även värmepumpen får gå igång och några element dessutom för att få ett gott inomhusklimat. Jag vet ju att elräkningen rusar i höjden de kommande 6-7 månaderna och hoppas på en mild vinter. En sak har jag i alla fall gjort i fredags för att kapa kostnaderna, jag har bytt alla vanliga glödlampor och lågenergilampor till LED-lampor. En "investering" på knappa 700 kronor som förhoppningsvis märks på elräkningarna framöver. (Undrar förresten hur mycket pengar jag lägger på stearinljus och lampolja?)Bildresultat för ledlampor                        Bildresultat för värmeljus

Till exempel har min ena kristallkrona sex lampor, som innan var på 25 W/styck, dvs 150 W när kronan var tänd. Dessa är nu utbytta till LED-lampor à 2,1 W = inalles 12,6 W, vilket måste göra en väsentlig skillnad. Båda utomhusarmaturerna är bytta från 60 W till 4,2 W. Taklampan i köket hade en 11 W lågenergilampa innan och nu drar den bara 4,2 W. En fördel med LED jämfört med lågenergi är också att LED tänds utan fördröjning, precis som gammaldags glödlampor.
Så nu kan jag unna mig att ha mysbelysning tänd i båda mina vitrinskåp också, det var inte helt lätt att få dit lamporna men med tänger och milt våld löste jag det problemet.

Igår gjorde jag en liten Janssons frestelse, något jag varit sugen på ett tag. Inte alls det bästa matvalet för mig, men så gott det var och jag njöt. På kvällen åt jag också "onyttigt", danskt rågbröd med skivbar leverpastej och min egen inlagda gurka, också fullt njutbart. Den här veckan skall jag försöka äta lite "bättre", men har kommit in i en period är jag är sugen på allt jag inte borde äta. Måste också erkänna att jag i lördags föll för frestelsen att äta chokladwienerbröd och vaniljhjärta, puh! Men....det är ju så gott!

Ja, ja, jag lever bara här och nu så då får jag unna mig livets goda, bara jag inte gör det varje dag, eller hur? Idag är det disigt och solen försöker tränga igenom, bara runt 11-12° ännu. Får se om jag ger mig ut på en promenad eller om det blir läsning i stället, men innan dess måste jag diska gårdagens disk (inte så mycket) och vattna lådor och krukor ute.

                              Bildresultat för en bra måndag