Recept


Blomkåls- och skinkgratäng

1 medelstort blomkålshuvud, lätt förvällt/kokt
2 hg rökt mager skinka
3 ägg
2 dl Milda 4 %
1 dl lättost, riven
kryddor efter behag

Jag lade  blomkålen i en form, fräste upp skinkan och lade ner det hela i en ugnfast form. Blandade Milda, ägg och riven ost och hällde det över blomkål och skinka.  In i ugnen i 225-250° (beroende på typ av ugn) i ca 15 minuter   tills fin färg.



Tacopaj à la Dukan 4pers

4 ägg
1 dl Milda mat 4%
1 msk olja

Vispa ihop lite lätt och häll i pajform(jag har en rund på 28 cm) smord med olja. In i ugn 225° tills "pajbotten" fått fin färg och är torr på ytan. Låt den vila lite.


4-5 hg nötfärs
3-4 vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
2 msk tomatpuré
½ dl matlagningsvin eller vatten
Texmexkrydda efter behag
(salt, peppar)'

Fräs färsen med vitlöken och tomatpurén tills den fått färg, tillsätt vin/vatten och låt puttra in. Krydda med texmex, salt, peppar efter behag. Lägg köttfärsen på "pajskalet".


2 dl riven mager ost
2,5 dl Milda mat 4%
1,½ dl lättkesella
1 stor bifftomat
1 gul lök 

Lägg på tunna lökringar och tomat i tunna skivor.
Blanda kesella och Milda mat och häll över köttfärsen och strö över den rivna osten. In i ugnen igen tills rätten fått fin och aptitlig färg. 

Tacopaj à la Dukan

Toast à la Dukan

1 ägg
1 msk kesella
2 msk havrekli
(1 msk krossat linfrö)
½ tsk bakpulver

Rör ihop och blanda allt väl och häll i en liten rund mikrosäker form och "grädda" på högsta effekt i 3 minuter. Låt svalna på galler. Del och rosta eller lägg delat med fyllning i smörgåsgrill.

Krämigt blomkålsmos "à la minute"

250 gr blomkål i små buketter
2 msk vatten
1 msk pesto
2-3 msk Linessa frisch Käse 0,2% (Lidls färskost)
(1 nypa salt)

Lägg blomkålen i en microsäker bunke, lägg på lock. Kör i 750 W i 5 min. Häll av vattnet och blanda i pesto och ost och kör med stavmixer. Salta om det behövs mera. Klart!!!

Fiskbiffar

400 gr torskfilé (går ju bra med annan vit fisk)
200 gr färsk laxfilé
1 ägg
1½ msk majsmjöl
Santa Marias "Seafood & Fish" krydda (efter behag)
salt

Mixa fisken inte alltför fint i matberedare eller liknande. Blanda i ägg och majsmjöl och krydda efter eget tycke och smak. Forma biffar och stek i teflonpanna tills de fått fin färg och är genomstekta, men inte mer för då blir de torra. Tar några minuter per sida. Om jag haft dill hemma hade jag öst ner det i smeten också

Mexikansk köttfärsröra

500 gr nötfärs eller mager blandfärs
1 liten gul lök, hackad
2 msk tomatpuré
1 dl matlagningsvin
vitlökspulver
chilipulver
chiliflakes
tacokrydda
salt (alla kryddor efter eget tycke och smak)

Fräs färs, tomatpuré och lök i en liten skvätt rapsolja. Krydda efter behag, tillsätt "vinet" och låt puttra ca 10 min. Späd med vatten vid behov.


Pannkakor

2 ägg
4 msk lättkesella
4 msk havrekli
salt
Blanda till en slät smet och grädda på medelvärme i torr teflonpanna.

Carls bröd

3 ägg
120g minikeso
4 msk havrekli
5 msk majsmjöl
1 msk krossade linfrön
3 tsk bakpulver
Sätt ugnen på 200 grader

Blanda alla ingredienser till en jämn smet.
Bred ut på bakpappersklädd plåt, ca 1 cm tjock
Grädda i ca 10 minuter, eller tills gyllenbrun

Dukan färsbiffar med sojastekta champinjoner (Amonazon)

500g köttfärs
1 riven gul lök
1 riven klyfta vitlök
ca 150 g minikeso
1 msk kalvfond
1 msk sambal oelek
1 msk senap
1 msk tomatpure
salt efter smak
2 ägg

Blandade ihop allting till en smet med nävarna, formade 12 biffar som stektes utan olja i en teflonpanna.
Sen stekte jag en riven vitlöksklyfta i pannan  med ca 1 tsk kinesisk soja, slängde i 4 gigantiskt stora skivade champinjoner, 2-3 msk vatten, kryddade med vitpeppar. Stekte tills vätskan nästan dunstat bort.
Hade varit gott med lite persilja på, men det hade jag ingen hemma. 
 
Köttfärs- och vitkålspanna (Amonazon)

500 g nötfärs
250-300 g vitkål, strimlad
1 medelstor gul lök, grovhackad
200 g champinjoner
2 dl Milda mat extra
kinesisk soya
salt och peppar

Jag brynte kål och lök i en panna och fräste champinjoner i en annan. Tillsatte lite vatten och lät kålen och löken bli mjuka, tillsatte svampen. Brynte färsen för sig och blandade i den i det andra. Kryddade med salt och peppar, lite soya (både för smak och färg). Till slut hällde jag i "grädden" och lät allt puttra ihop ca 5 min.

Dukan lasagne 1 portion (Amonazon)

2 dl köttfärssås
1/2 squash
1 dl minikeso

Köttfärssåsen lagas utan smör eller olja.
Jag kryddar min med massor av lök, vitlök, sambal oelek, ajvar relish, tomatpuré, krossade tomater, oregano.

Hyvla skivor av squashen med osthyvel.
I en liten ugnsform varva squash, köttfärssås och keso.
Sätt in i 200 grader ugn i ca 20 minuter.

Smal Stark Caesardressing (Amonazon)

2 rivna vitlöksklyftor
2 hela ägg (istället för bara äggula)
1,5 dl fint riven parmesan
4-5 sardeller
0,5 msk dijonsenap
1-2 msk hackad grön jalapeno
0,5 msk vit balsamvinäger
1 burk 1%-ig kesella

Blandade allt utom kesellan med en mixerstav, sist blandade jag ner kesellan.



Kardemummaskorpor à la Carl


Sätt ugnen på 200 grader

3ägg

1/2 burk  (125 g ) lättkesella
5 msk havrekli
5 msk majsmjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
2 msk Canderel


Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet.
Bred ut den på bakpappersklädd plåt. ca 5 mm tjockt
Grädda ca 10 minuter
Skär i sneda bitar sombilden visar
Torka i ugn 100 g med gläntad lucka



Gräddad oskuren        Gräddad skuren         Klart för kaffebordet


Pepparpannkakor à la Carl
2 ägg
4 msk kvarg
4 msk havrekli
1 tsk pepparkakskrydda
2 tsk Canderel strö

Blanda ingredienserna väl, klicka ut i varm, torr teflonpanna och grädda gyllenbruna på båda sidor.


Chokladkakor för proteindietare à la Carl
2 ägg
4 msk miniyoggi
4 msk havrekli
2 msk kakao
rivet skal från en apelsin
1 msk Canderel strö

Blanda ingredienserna til en jämn smet. Klicka ut i lgaom stroa klickar i varm torr teflonpanna. Man ser när kakorna börjar bli torra på ovansidan och då är det klart.





Hovmästar/Gravlaxsås

1 dl lättkesella
2 tsk dijonsenap
½-1 tsk Canderel strö (mängd efter eget tycke)
Rikligt med finklippt till

Blanda allt till en slät sås.


Monas morotsmos

2 stora morötter
2 msk lättkvarg
½-1 tsk dijonsenap
salt och peppar efter eget tycke 


Skär morötterna i tunna slantar och koka till de är mjuka. Mixa med stavmixer elller annan mixer, blanda i kvarg och senap och krydda upp.